Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

TOPRAĞI KAZDIKÇA TARİH ÇIKIYOR

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, başkanlığını yürüttüğü Seyitömer Höyüğü kurtarma kazısında bu yıl geride kalan iki ayda, erken ve orta tunç çağları ile Akhamenit ve Roma dönemlerine ait hiç beklemedikleri, çok kaliteli ve değerli eserler bulduklarını söyledi.

Prof. Dr. Bilgen, yaptığı açıklamada, il merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki höyüğü, 2006 yılından bu yana her yıl 6'şar aylık dönemlerde kazdıklarını hatırlattı.

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesi sahasındaki kurtarma kazısının, altındaki kömürün ekonomiye kazandırılacak olmasından dolayı tarihi ve akademik öneminin yanı sıra ekonomik boyutunun da bulunduğunu ifade eden Bilgen, 6'ncı sezon kazılarına 6 Haziran'da başladıklarını bildirdi.

Kazıda, öğretim elemanları, öğrenciler ve SLİ Müessesesince görevlendirilen işçilerden oluşan 250'yi aşkın kişinin görev yaptığını dile getiren Bilgen, bu yıl 6'ncı dönemini neredeyse yarıladıkları kazının verimli şekilde sürdüğünü belirtti.

Prof. Dr. Bilgen, çok fazla eser elde edip restore etme imkanı bulduklarını, depoları neredeyse dolduğu için iki ayda çıkarıp restore ettikleri envanterlik 612 eseri, ''Ara teslim'' olarak Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim ettiklerini vurguladı.

''Geniş bir alana yayılıyor"

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ise höyüğün yayılma alanının geniş olduğunu bildirdi.

Sistematik olarak sürdürülen arkeolojik kazılarda, höyüğün genelinde bulunan eserlere bakıldığında arkeoloji dünyası için çok önemli sonuçlar elde edildiğini gördüklerine işaret eden Türktüzün, ''Kütahya Arkeoloji Müzesi, Tunç dönemine ait önemli bilgi ve eserlerin olduğu bir müze haline geldi. Seyitömer kazılarının, bu bölgenin arkeolojisi açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çok sayıda eser çıkıyor ve höyüğün genel karakteriyle ilgili bilgiler elde ediyoruz. Bu eserleri bize sağladıkları için Prof. Dr. Nejat Bilgen'e teşekkür ederim'' ifadesini kullandı.


AA  23.08.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.