Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PERION’DA 1500 YILLIK SEVGİLİLER

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion Antik Kenti'ndeki kazılarda, 1500 yıllık olduğu tahmin edilen sevgili mezarı bulundu.

Kazı başkanı ve Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, bu yılki çalışmalar sırasında kentin nekropolünde (mezarlık) ele geçen çok sayıda normal mezarın yanında bir de farklı mezar ortaya çıkarıldığını söyledi.

Mezarın geç Roma dönemine ait ve 1500 yıllık olduğunun tahmin edildiğini belirten Başaran, ''Dikdörtgen planlı 205x75 santimetre ölçülerindeki taş ve kaplama tuğlası birleşiminden oluşturulmuş mezarın içine antropolojik bulgulara göre birbirine sarılmış durumda 18-25 yaşlarında kadın ve erkek iskelet ortaya çıkarıldı''dedi.

Başaran, tek kişilik ve tek kullanımlık görüntüsünde Doğu Batı yönünde uzanan mezardaki iskeletlerin yüzünün güneye baktığını, erkeğin kadının arkasından beline sarıldığının anlaşıldığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
''İskeletler iyi derecede korunmuş. Kemiklerden ve dişlerden anlaşıldığı kadarıyla bir çift aynı anda tek kişilik mezara gömülmüş. Bu durumda ilk akla gelen çiftin aynı anda öldükleridir. Erkeğin kadına sarılmış olması ise, bunların birbirlerine kavuşamadan öldükleri şeklinde düşünülebilir. Birbirlerine kavuşamayan iki sevgilinin aynı anda intihar ettikleri şeklinde yorumlanabilir. Başka bir olasılık ise birbirlerini seven bir çiftin nedeni henüz bilinmeyen ancak, aynı sebepten ve anda öldükleri düşüncesidir.''

Prof. Dr. Cevat Başaran sponsorluğunu İÇDAŞ AŞ'nin üstlendiği Parion Antik Kenti kazılarının ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini, bulgu ve belgelerin arkeoloji dünyasına önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.


AA  24.07.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.