Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

HİTİT’TEN OSMANLI’YA SERGİSİ İSTANBUL’DA

Hitit döneminden Osmanlı İmparatorluğuna kadar Anadolu'da ve çevresinde hüküm süren imparatorlukları simgeleyen eserlerin yer aldığı ''İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya'' sergisi, 11 Mayıs-1 Ağustos arasında İstanbul Arkeoloji Müzesi Assos Salonu'nda meraklılarıyla buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 120 yıllık geçmişiyle kendisi de bir imparatorluk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, yaklaşık 3 bin 500 yıl bu coğrafyaya hükmetmiş ''imparatorlarla'' buluşabilmeleri için sanatseverleri ''İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya'' sergisine bekliyor.

Bakan Günay'ın katkısı ve desteğiyle hazırlanan sergi, Hitit İmparatorluğu, Pers İmparatorluğu ile Makedonyalı İskender'in İmparatorluğu ve ardılları, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birbirini izleyen beş bölümden oluşuyor.

Eserler ayrı bölümlerde sergilenecek

İstanbul Arkeoloji Müzeleri ek binasındaki Assos Salonu'nda hazırlanan serginin birinci bölümü, MÖ 2. bin yılda Anadolu'nun büyük bölümünde ve zaman zaman da Kuzey Suriye'ye kadar uzanan bölgede hüküm süren Hitit İmparatorluğu'nun iz bırakan imparatorlarını ziyaretçilerle buluşturuyor.

Serginin ilk bölümünde yer alan imparatorları betimleyen kabartmalar ve onları temsil eden eserler, çeşitli mulaj ve fotoğraflarla desteklenerek sergileniyor. Sergideki bu bölüm İstanbul Arkeoloji Müzeleri Eski Şark Eserleri Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Çorum Müzesi ve Kastamonu Müzesi'nden seçilen eserlerden oluşuyor.

İkinci bölümde, Doğu'dan gelerek MÖ 6-4. yüzyıllar arasında Anadolu'yu egemenliği altına alan ve Yunanistan'a uzanan Pers İmparatorluğu ile batıdan gelerek MÖ 4-1. yüzyıllar arasında Anadolu'dan itibaren Hindistan'a kadar uzanan Makedonyalı İskender'in İmparatorluğu yer alıyor.

Bu bölümde Anadolu'nun çeşitli müzelerinden seçilmiş olan Büyük Kral betimli mühür, Tyran başı, Büyük İskender heykeli ve başı, I. Seleukos başı gibi eserler, bunları bütünleyen bilgi panolarıyla anlatılıyor.

Toplam 10 müzeden 210 eser

Üçüncü bölümde ise MÖ 27 yılında Roma Cumhuriyetini sarsan savaşlara son vererek ''Augustus'' unvanıyla onurlandırılan Oktavianus ile başlayan Roma İmparatorluğu yer alırken, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı diğer müzelerden seçilen eserler bilgi panolarıyla sunuluyor.

Bu bölümde, İmparatorluğun kurucusu Augustus ile Anadolu'da en büyük imar faaliyetlerini gerçekleştiren Roma İmparatoru Hadrianus vurgulanıyor. Son yılların en önemli arkeolojik buluntularından olan Burdur'a bağlı Sagalassos antik kentinde ortaya çıkarılan Hadrianus ve Marcus Aurelius heykellerine ait baş, bacak ve ayak parçaları serginin en çarpıcı eserleri olarak ön plana çıkıyor. Bunların dışında İmparatoriçe Livia başı, Afrodisyas Müzesi'nden İmparator Claudius ve Agrippina kabartması, İmparator Nero'nun heykeli de sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Serginin dördüncü bölümü, Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ile devam ediyor. Bu dönemden günümüze kalan imparator heykeli sayısı az olduğundan, sergilenen eserler mozaik, sikke ve minyatür baskılarıyla destekleniyor. İstanbul'u Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti yapan Constantinus'un başı, ayrıca Constantinus'a ait olduğu düşünülen porfir lahit parçası, Arcadius'un büstü ve III. Tutmosis dikilitaşının kaidesinde yer alan imparator ve maiyeti kabartmasının 1/1 ölçülerindeki mulajı, bu bölümü zenginleştiren eserler arasında bulunuyor. Ayrıca diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de dönemin imparatorlarına ait sikkeler kronolojik olarak sergileniyor.

Beşinci ve son bölüm ise Osmanlı İmparatorluğu'nu günümüze taşıyor. Osmanlı kültürü ve sanatını ifade eden ve imparatorluk kavramı bağlamında simgesel anlam taşıyan, padişahların özel ve resmi yaşantısını çevreleyen eşyalarla, devletin çeşitli alanlardaki zenginliğini yansıtan yapıtlardan seçmeler, bu bölümün eserlerini oluşturuyor. Padişah portreleri, silahlar, mühürler, sorguçlar, murassa eşya, ferman ve kaftanlar sergide meraklılarını bekliyor.

Sergide, toplam 16 müzeden 210 eser yer alıyor.


AA  6.05.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.