Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

130 YILLIK KONAK MÜZE OLDU

Muğla'da yaşayan Yörükler, atalarına ait kaybolmaya yüz tutan etnografik eserleri tarihi konakta hazırladıkları müzede yaşatmaya çalışıyor.


Valilik, Muğla El Sanatları Kurumu’nca 2005 yılında restore edilerek kültür turizmine açılan 130 yıllık Hacı Kadı Evi’ni ’’Yörük Türkmen Müzesi’’ne dönüştürdü.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akçan, yaptığı açıklamada, tarihi Muğla Hacı Kadı Evi’nde kurdukları Yörük Türkmen Müzesi ve Kültür Merkezi’nde, kültürlerine ait etnografik malzemelerden oluşan eserleri sergilediklerini söyledi.

Müzede, Orta Asya’dan günümüze kadar atalarının kullandığı araç ve gereçlerin yer aldığını ifade eden Akçan, şöyle konuştu:
’’Derneğimiz 2007 yılında kuruldu. Daha önce Saburhane Meydanı’nda kurulan müzede eserlerimizi sergiliyorduk. Muğla Valiliği, tarihi Hacı Kadı Evini bize tahsis edince biz de müzeyi buraya taşıdık. Muğla’da kültürel değerlerimizin yaşatılması için obamızda çalışma yürüteceğiz. Burası artık hem bir müze hem de okul olacak. Biz, Muğla Yörük Obaları Derneği’nde kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarırken saz, kemane, üç telli bağlama, iğne oyası, bez bebek, keçe imalatı kursları vererek bir okul görevi üstleneceğiz.’’

Hacı Kadı Evi’nin 130 yıllık tarihi bir geçmişi olduğuna dikkati çeken Akçan, ’’Burası 1875 yılında yapılmış Muğla’nın ilk belediye başkanının evi’’ dedi.

Akçan, müzede sergilenen malzemeleri bölgede yaşayan Yörüklerden topladıklarını belirtti. Müzede kültürel etkinlikler de düzenleyeceklerini anlatan Akçan, ’’Yörüklere özgü yöresel yemekleri müzemizi ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerimize sunacağız. Amacımız hem kültürümüzü hem de bölgemizi en iyi şekilde tanıtarak hizmet etmek’’ diye konuştu.


AA  23.01.2011

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.