Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

ASFALT ALTINDAN TARİH ÇIKTI

Kahramanmaraş'ta yapılan kazılarda asfaltın 60 santimetre altında mozaikler bulundu. Mozaikler Germenicia antik kentinin sosyal yaşamını anlatıyor.

Kahramanmaraş’ta Germenicia antik kentini ortaya çıkarmak için başlayan kazı çalışmalarında asfaltın 60 santimetre altında yeni mozaikler bulundu.

Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü’nce yürütülen çalışmalar, istimlak edilen evlerden yola doğru sürdürülüyor.

Roma İmparatoru Kaligula’nın babası Germenicia’nın ismini taşıyan antik kentin, 4 mahallenin altında olduğu ve 100’ün üzerinde yamaç villasının bulunduğu tahmin ediliyor.

Mozaiklerin milattan sonra 4 ve 5. yüzyıllara ait olduğunu kaydeden Kahramanmaraş Müze Müdürü Ayşe Ersoy, şunları söyledi:
"Tam bin 500 yıllık tarihi bir zenginlik, arkeolojik zenginlik bu iki katlı gecekonduların altında yatıyor.Araya bir duvar çekildi ve asfalt yolda kazı çalışması yapıldı. Yoldan 60 santim aşağı indiğimizde mozaikli tabanın devamı bulundu. Bu mozaikler bize sosyal yaşamı anlatıyor. Diğer Zeugma mozaiklerinde, Efes Yamaç Villaları’nda hep mitoloji anlatılır ama bizim bulduğumuz, ortaya çıkardığımız bu mozaikte günlük yaşam, sosyal yaşam anlatılıyor."

"Mozaiklere Paha Biçilemez"
Mozaiklerin arkeoloji dünyası açısından çok önemli ve paha biçilemez olduğunu vurgulayan Ersoy, "Çünkü Maraş’ta kayıp bir kent gün yüzüne çıkarıldı bu mozaikler sayesinde. Mozaikler arkeoloji dünyasınca paha biçilemez" diye konuştu.


AA  24.12.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.