Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

PANAGHIA MANASTIRI SİT ALANI OLUYOR

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Meryemana olarak da bilinen Panaghia Manastırı'nın sit kapsamına alınacağı bildirildi.

Çit Deresi üzerinde bulunan Halilli kemer köprüsünden geçerek ormanlık alan içerisinde bulunan Panaghia Manastırı’na yaklaşık bir saat yürüdükten sonra ulaşan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, ’’Mevcut iki kemer köprümüzün restorasyonunun ihalesi yapıldı. Köprülerimiz en kısa zamanda restore edilerek, korunacak’’ dedi.

Meryemana olarak da bilinen Panaghia Manastırı’nın tarih kayıtlarına göre 890-900 yılları arasında üç keşiş tarafından kurulduğunu, tescilinin yapıldığını belirten Salihoğlu, şöyle konuştu:
’’Bölgemizde eskiden Rum kökenli yurttaşlarımız yaşadığı için ilimiz genelinde kendilerine ait çok sayıda ibadethaneleri bulunuyor. Büyükçit köyümüzde bulunan kilise de bir manastır şeklinde yapılmış. Ama ne yazık ki birçok yerde olduğu gibi koruyamamışız. Umarım, bu şekliyle de olsa koruruz. Manastırın bilgilerini Trabzon Koruma Kuruluna intikal ettireceğiz. Koruma kararı çıkartabileceğiz.’’

Panaghia Manastırı’nın hem ulusal hem de dünya mirası olduğunu ifade eden Salihoğlu, şunları kaydetti:
’’Bunları korumak lazım. Bu eserler herkese aittir. Maalesef define avcıları bu tür yerlere hücum ediyor. Taşını kırıyorlar, temellerini oyuyorlar. Böylece bu tarihi eserler zaman içerisinde çöküyor ve ortadan kayboluyor. Onların bu kötü niyetleri, bu tarihi eserleri geleceğe devretmemize engel oluyor. Bu değerler, tarihten bize kalmıştır. Bütün dinlere saygılıyız. Bunlar da onların ibadethaneleridir. Panaghia Manastırı, hem ulusal hem de dünya mirasıdır, korumak lazım.’’

Panaghia Manastırı (Meryemana) Nerededir ?
Panaghia Manastırı, Büyükçit köyü vadisinde Çit Deresi’nin sol tarafındaki yamaç üzerindedir. Manastıra ana yoldan ayrılan iki köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır, yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir. Manastırı ilk kez 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu belirtiliyor. Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19. yüzyılda da onarılmıştır.


AA  5.12.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.