Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

5 BİN ESER DEPODA BEKLİYOR

İsviçre'de 5 bin Türk İslam eserinin ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek Bern Tarih Müzesi'nin depolarında bekletildiği bildirildi.

Almanya doğumlu Türk Arkeolog Dr. Bilgehan Köhler, İsviçre’nin başkenti Bern’deki Tarih Müzesi’nde yaptığı araştırmalarda, müzenin depolarında Türk-İslam sanatına ait 5 bin eser bulunduğunu ancak bu eserlerin ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek sergilenmediğini ve depolarda bekletildiğini söyledi.

Bu eserlerin dünyaca ünlü bir Türk-İslam eserleri koleksiyoneri Henri Moser (1844-1923) tarafından Türk İslam coğrafyasındaki ülkelerden toplandığını belirten Köhler, şöyle devam etti:’’Sanayici bir ailenin oğlu olan Henri Moser, 21 yaşında Türkiye’ye ve Türklerin yaşadığı ülkelere giderek o ülkelerde çalışır. Orta Asya Türk ülkelerinde çalışırken toplamış olduğu sanat eşyalarını bir müze haline getirir.

Henri Moser ölmeden önce sahip olduğu 5 bin eseri, İsviçre halkının Türk-İslam sanat ve kültürünü tanıması amacıyla Bern Tarih Müzesi’ne bağışlar. Bu serginin mali bağlamda desteklenmesi için de bir vakıf kurar.

Moser, Bern Tarih Müzesi’nde topladığı bu eserleri ölmeden bir yıl önce 1922 yılında sergiler. Bu eserler zaman içerisinde dünyanın başka şehirlerinde de sergilenir.

Moser’in kurduğu bu vakıf ona ait bu eserlerin Bern müzesindeki mali desteğini sağlayacaktı. Fakat Henri Moser Vakıfı’nın zaman içinde kapanması ve mali yetersizlikler nedeniyle müzedeki eserler sergiden kaldırılarak müzenin deposuna kilitlenmiş. Yıllardan beri depoda unutulan bu eserlerin yeniden sergilenmeye başlanması, Avrupa insanının Türk İslam sanatını tanıması açısından son derece önemli.”


AA  23.11.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.