Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

KELENDEREİS ANTİK KENTİNDE RESTORASYON

Kelenderis'te 23 yıldır süren kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün ışığına çıktı. Kazı çalışmalarında bu yıl restorasyon ağırlıklı olacak.

Mersin’in Aydıncık ilçesindeki Kelenderis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının bu yıl restorasyon ağırlıklı sürdürüleceği bildirildi.

Konuya ilişkin bilgi veren Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Levent Zoroğlu, bu yılki kazı çalışmalarına 50 kişilik ekiple başladıklarını belirtti.

Antik kentte 23 yıl önce başlayan kazı çalışmalarıyla binlerce yıllık tarihin gün ışığına çıkarıldığını belirten Zoroğlu, daha önce ortaya çıkarılan Agora Bazilikasının (içi, ortadaki yüksek, yanlarındakiler daha alçak olmak üzere iki sıra sütunla üç salona ayrılmış, dikdörtgen biçiminde büyük kilise, Roma Mahkemesi) üzerinin kapatılması için proje hazırladıklarını ifade etti.

Zoroğlu, bu konuda hazırlanan projenin Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca incelenerek sonuçlandırılmasını beklediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Levent Zoroğlu, bu yıl ki çalışmalarının restorasyon ağırlıklı süreceğini belirtti.

Çalışmalar için kullandıkları odalardan birini, ortaya çıkarılan kalıntıları sergilemek için kullanmayı düşündüklerini söyleyen Zoroğlu, bunun için gerekli projelerin yapıldığını, serginin Aydıncık turizmine büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

Sualtı kazı çalışmaları için eylül ayında ekiplerin gelerek liman içerisinde ve Saplı Adada sualtı arkeolojik çalışma yapacaklarını söyleyen Zoroğlu, çalışmayla sualtındaki antik limanın ortaya çıkarılması planlanladıklarını belirtti.

Çalışmalarda diğer kurum ve kuruluşlardan da yardım aldıklarını belirten Zoroğlu, bu yıl ki çalışmaların eylül sonuna kadar süreceğini söyledi.

M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan geçmişi bulunan antik kentte, buluntuların Aydıncık’ın Akdeniz kıyısında, Silifke ile Anamur arasında önemli bir liman kenti olarak gösterdiği bildirildi.


AA  7.08.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.