Anasayfam Yap | Künye | İletişim | Reklam

    Anasayfa

   Resim - Fotoğraf

    Sahne Sanatları
    Müzik - Konser
    Sinema - Tv
    Kültür - Edebiyat
    Tarih - Arkeoloji
    Tasarım - Mimari
    İnsan - Polemik
  ●  Bizden Haber
  ●  Yazarlar
  ●  Yasal Uyarı
  ●  Linkler

 

Bizi Facebook'tan Takip edin Bizi Twitter'den takip edin

 

Üye / Yazar Girişi

 Kullanıcı :

 Parola   :

  Kayıt Ol

 

 

Kuzgunun Rüyaları

ŞEHİR TİYATROLARI
İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

  


 

 

 

 

EN ÇOK GEZİLEN MÜZE SMITHSONIAN

2009 yılı müze ziyaretçi rekoru, 30 milyonla Washington'daki Simithsonian Müzeleri'nde. Avrupa'nın lideri ise 8.5 milyon ziyaretçiyle Louvre. Türkiye'de bir numara ise 2.5 milyon kişinin gezdiği Ayasofya.

Kültür endüstrisinin bacaları oldukça yoğun tütüyor bu aralar. Kültür fabrikalarının önde geleni tabii ki müzeler. Dünya müzeleri birbiri ardına 2009 ziyaretçi sayılarını açıklamaya başladı. Bu müzeler içinde rekor, Washington’daki Simithsonian Müzelerine ait.

1900’lerin ilk çeyreğinde dev müzelerini kurmaya başlayan ABD, aslına bakılırsa kültür endüstrisinde oyunu en iyi oynayanlardan. Nitekim, ünlü Smithsonian Müzeleri büyük bir rekora imza atarak 2009 yılı boyunca 30 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Simithsonian müzeleri içinde Afro-Amerika Tarihi ve Kültürü Müzesi, Amerikan Yerlileri Müzesi, Amerikan Tarihi Müzesi, Doğal Tarih Müzesi, Amerikan Sanatı Müzesi gibi başlıklarla oluşturulmuş 17 müze kompleksi bulunuyor. Bu kadar büyük bir izleyici kitlesine ulaşmasındaki en önemli faktör ise tabii ki tamamen ücretsiz olması. Simithsonian müzeleri içinde en büyük ilgiyi gören ise Ulusal Doğal Tarih Müzesi. Bu müze, 2009 yılı içinde 7.4 milyon ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmış. Amerikan Tarihi Müzesi ise 2009’da 4.4 milyon kişiyi ağırlamış.

Amerika’da durum bu şekilde ilerlerken Avrupa’nın en önemli müzelerinden biri olan Louvre Müzesi ise 2009 rakamlarında bayrak yarışındaki yerini koruyor. Dünya sanatının hazinelerinin toplandığı Louvre Müzesi, 2009 yılını 2008’e göre az farkla da olsa yeni bir rekorla kapadı. 2009 yılında 8.5 milyon ziyaretçiyi ağırlayan müze, ‘Mona Lisa’yla, önemli Rönesans yapıtları ve mumya koleksiyonuyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarmış gözüküyor. Louvre Müzesi’nin organize ettiği ‘Avrupa Resmi’ isimli dünyayı dolaşan sergi ise, Japonya’nın başkenti Tokyo’da 1,5 milyon ziyaretçi ile gezici sergilerde ziyaretçi rekoru kırdı.

Avrupa’nın bir başka büyük müzesi ise İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Prado Müzesi. 2008’de 2.8 milyon kişiyi ağırlayan müzenin 2009’de 3.5 milyon ziyaretçiye ulaştığı tahmin ediliyor. Müzenin koleksiyonunda bulunan dünyaca ünlü Diego Velazquez, Francisco Goya, El Greco, Bartolome Murillo gibi büyük İspanyol ressamların yapıtları ve İtalyan Rönesanası ve Barok resim örnekleri müzeyi ziyaret eden sanatseverlerin ilgisini çeken özellikler arasında.

Londra’da bulunan National Portrait Gallery ise her yıl artarak devam eden ziyaretçi sayısıyla dünyanın önde gelen müzeleri arasında bulunuyor. 2009 yılında açtığı önemli sergilerle İngiliz ve yabancı sanatseverlerin ilgisini müzeye çekmeyi başaran müze yönetiminin ziyaretçi sayısının 1 milyon 980 bine ulaşmasında önemli bir rolü bulunuyor. Müze, ziyaretçi sayısını 2008 yılına göre yüzde sekiz, 2007 yılına göre ise yüzde 20 artırmış durumda.

Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi ise sadece bir sanatçıya ayrılan müze olmasına rağmen ender görülen bir ziyaretçi akınına ulaştı. Van Gogh’un hayatı boyunca yapmış olduğu 800’den fazla yağlıboya ve 1200’den fazla çizimin birçoğunun bu müzede olması, ziyaretçileri bu müzeye çekmesindeki yegane unsur. 2008’de 1.5 milyon kişiyi ağırlayan müze 2009 yılında biraz düşüş yaşayarak 1.45 milyon ziyaretçi çekmiş vaziyette.

TÜRKİYE TOPLAMI 23 MİLYON
Yabancı ve yerli turistleri kendine çekecek potansiyele sahip müzelerimiz arasında her yıl olduğu gibi zirvede Topkapı Sarayı ve Ayasofya var. 2009’da Türkiye’de tüm müzelerin toplam ziyaretçi sayısı 23 milyona yaklaşıyor.

Her yıl ilk sırada olan Topkapı Sarayı, bu yıl yerini Ayasofya Müzesi’ne bıraktı. Ayasofya Müzesi’ni 2009 yılı içerisinde neredeyse 2.5 milyon kişi ziyaret etti. Topkapı Sarayı Müzesi ise 2.4 milyon ziyaretçiyi kabul etti. Konya’da bulunan Mevlana Müzesi’ni ise yaklaşık 1.5 milyon kişi ziyaret etti.

Türkiye’de en çok ziyaret edilen diğer yerler ise Efes, Pamukkale, Göreme gibi açıkhava müzeleri oldu. İstanbul’da bulunan Yerebatan Sarnıcı’nı 1.5 milyon, Miniatürk’ü 600 bin kişi ziyaret etti. Her ne kadar plastik sanatlar üzerine müzelerimiz ile kendimizi ifade etme konusunda halen zorlansak da gerçekleştirilmeyi bekleyen müze projeleriyle gelecek yıllarda bu alanda önemli adımlar atılacağını umalım.


Radikal  12.04.2010

Facebook ta paylaş

 
 

Yorum Yaz

 

Tavsiye Et

 

Okuyucu Yorumları


 

SanatsalHaber Basın Konseyi üyesi olup Basın Meslek İlkelerine uymaya söz vermiştir. SanatsalHaber'de yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Sitede yayınlanan yazı ve fotoğrafların her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © 2008-2021 SanatsalHaber.com.